HTML

Sofoblog

A reklám vergődése - magvas gondolatok az átalakuló marketingkommunikációról.

Iratkozz fel RSS-re:

Kövess Tumblrön:

Nincs megjeleníthető elem

Kövess Twitteren:

Kövess Twitteren:

    Kattints ide a követéshez!

    Kövess Facebookon:

    Utolsó kommentek

    Címkék

    2007 (1) adósságrendező hitel (1) adschool (1) adwords (2) ad contrarian (1) android (1) apple (1) ashton kutcher (1) atl (1) badár (1) bavaria (1) bbdo (1) bee cool (1) bicikli (1) bioptron (1) blog (5) bluetooth (3) bob hoffmann (1) boci boci tarka (1) bogusky (1) bp (1) budapest bank (2) bullshit (1) cadbury (1) cannes (1) célzás (1) cenzúra (1) chrispin porter (1) citylight (3) clear channel interact (1) clp (1) cnn (1) coca cola (1) coca cola light (1) dairy milk (1) david holmes (1) demokrácia (1) dízel (1) duffy (1) dugnám blog (1) ebay (1) electricity (1) emese (1) facebook (1) fairtrade (1) fesztivál (2) flashmob (1) fogyasztó (10) fogyasztói társadalom (1) g1 (1) galaxy (2) gerillamarketing (4) ginger (1) google (5) gyakornok (1) heineken (2) hello you (1) hibrid (1) hitel expressz (1) honda (1) iga (1) image váltás (1) imázs (1) im a mac (1) im a pc (1) influenzakommandó (1) inside adwords (1) insight (1) internet (4) iphone (2) kampány (1) karácsony (1) karaoke (1) kommunikáció (7) könyvtár (1) konzol (1) környezetvédelem (1) közösségi kommunikáció (2) közösségi közlemény (1) közösségi média (14) kreatív (1) laboratory ideas (1) let it shine (1) mac (1) made (1) márka (1) marketing (16) marketingkommunikáció (14) marketing interakció tervezés (1) matchbox (1) matrica (1) média (18) metál (1) mézes vilmos (1) microsoft (1) mobil (10) mobilmarketing (6) mobil marketing (3) mr t (1) mszp (1) mtv (1) nátha (1) népszavazás (1) netvibes (1) nhs (1) nivea (1) nordstrom (1) no thanx (1) ogilvy (1) online (15) online videó (4) on demand (1) óriásplakát (2) pc (2) philips (1) pioneer (1) pirate tv (1) platform (1) podcast (2) pos (1) pr (9) press release (1) prius (1) qr kód (1) recesszió (1) red bull (1) reform (1) reklám (38) reklámkonferencia (1) rosszfiú (1) sajtóközlemény (2) scam (1) smokefree (1) smr (1) snickers (1) social media (7) social media manager (2) social media release (1) social network (5) sofokleves (1) sör (1) southwest airline (1) szabadság (1) szakmai brekkek (1) szépség (1) sziget (2) szilvee (1) szőke (1) tcr (1) terminator (1) tömegkommunikáció (10) tömegmédia (1) törzsek (1) toyota (1) trysumer (1) tryvertising (1) tumblr (1) tv (2) twitter (9) t mobile (1) ügyfél (1) ügynökség (1) uk (2) upc (1) vállalat (2) válság (1) veeple (1) videó (5) video (1) videojáték (1) videomegosztó (1) vilmos (1) vírus (1) vlog (1) vlogging (1) vod (1) vodafone (1) vodcast (2) vodcasting (1) wave (1) web 2.0 (2) we buy any car (1) wom (1)

    Félreértelmezett gerillamarketing

    2009.01.21. 21:10 Sofokles

    Mi a baj a gerillamarketinggel? Több dolog is.

    1. Sosem tudhatod, miből lesz vírus

    Sajnos ez van. Hiába találsz ki valami nagyon ütőset, előfordulhat, hogy ez csak szerinted jó, de ha az emberek megnézik a vírusvideódat, egy vállrándítással tovább is állnak. Ugyanakkor meg vannak olyan dolgok, amik soha nem készültek vírusnak, mégis nagyobb buzzt képesek generálni, mint a szándékosan ilyen célra készített szpotok. Egyszóval magas a rizikófaktor.

    2. A kreatív

    Hiába van egy ötleted, ha rossz, nem fog működni, bár ez evidens kéne hogy legyen. A másik problémára a kreatívval kapcsolatban nagyon jó példa a Pepsi mikulásos kampánya, ami talán a legsikeresebb víruskampánynak is tekinthető itthon, ha azt vesszük, milyen széleskörben terjedt el pillanatok alatt. A baj csupán az volt, hogy adaptáltak egy olyan kreatívot, aminek semmi köze a Pepsihez. A film ugyan terjedt, mert vicces volt, de az üzenet teljes mértékben kívül állt a kreatívon. Mikulás napi tréfának jó volt, de nem hiszem, hogy ettől több Pepsi fogyott volna az ünnepek alatt. Tehát fontos a szinergia a kreatív és az átvinni akart üzenet között.

    3. A megvalósítás

    A gerillamarketing nem feltétlenül olcsó annyira, mint amennyire szeretik beállítani. Ha van egy jó ötleted, azt bizony profin is kell megvalósítani. A jó színészek és statiszták, az igényes grafikai munka vagy egy forgatáshoz szükséges stáb bizony mind-mind pénzbe kerül. Persze korántsem annyiba, mint a hagyományos médiumokba szánt reklámok esetében, viszont nem is annyira egyszerű a képlet, hogy fölveszem az anyagot egy akármilyen kamerával, és mehet föl a YouTube-ra. Igényes gerillához pénz kell!

    4. A minőség a fontos, nem a mennyiség

    Az itthoni gerillamarketing guruk előszeretettel mutogatják a számadatokat, hogy ez és ez a film/akció ennyi és ennyi értékű médiamegjelenést generált, és hogy adott kampány mennyire jó volt, mert mindenhol beszélnek róla. Igen, csak nem mindegy milyen minőségben. Ha mondjuk azért beszél róla mindenki, hogy mennyire szerencsétlenül béna az egész megvalósítás, akkor az nem volt egy sikeres kampány. Mert nem arról folyik a párbeszéd, amiről kéne: a termékről/szolgáltatásról.

    5. A gerillamarketing nem csodaszer

    Ma már talán nem annyira (mióta az új sztár a közösségi média meg a blogolás), de a korábbi években nagyjából úgy tekintettek a gerillamarketingre, mint valami új marketingcsodára, ami olcsón képes átütő sikert elérni. Hiszen nincs médiaköltség, az üzenetek mintegy "önmaguktól" terjednek. Ez mind igaz is, feltéve ha tényleg sikerült valami igazán fertőzőt késztenünk, azonban egyetlen szpottól, vagy astroturfing akciótól senki ne várjon csodát, maximum az öt perc hírnevet. A gerillamarketing nem csodaszer, csupán egy különleges marketingkommunikációs eszköz a sok közül, ami ügyesen, tudatosan használva egy hasznos kiegészítője lehet a kommunikációs mixnek.

    1 komment

    Címkék: gerillamarketing

    A bejegyzés trackback címe:

    https://sofokles.blog.hu/api/trackback/id/tr52889622

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    süti beállítások módosítása