HTML

Sofoblog

A reklám vergődése - magvas gondolatok az átalakuló marketingkommunikációról.

Iratkozz fel RSS-re:

Kövess Tumblrön:

Nincs megjeleníthető elem

Kövess Twitteren:

Kövess Twitteren:

    Kattints ide a követéshez!

    Kövess Facebookon:

    Utolsó kommentek

    Címkék

    2007 (1) adósságrendező hitel (1) adschool (1) adwords (2) ad contrarian (1) android (1) apple (1) ashton kutcher (1) atl (1) badár (1) bavaria (1) bbdo (1) bee cool (1) bicikli (1) bioptron (1) blog (5) bluetooth (3) bob hoffmann (1) boci boci tarka (1) bogusky (1) bp (1) budapest bank (2) bullshit (1) cadbury (1) cannes (1) célzás (1) cenzúra (1) chrispin porter (1) citylight (3) clear channel interact (1) clp (1) cnn (1) coca cola (1) coca cola light (1) dairy milk (1) david holmes (1) demokrácia (1) dízel (1) duffy (1) dugnám blog (1) ebay (1) electricity (1) emese (1) facebook (1) fairtrade (1) fesztivál (2) flashmob (1) fogyasztó (10) fogyasztói társadalom (1) g1 (1) galaxy (2) gerillamarketing (4) ginger (1) google (5) gyakornok (1) heineken (2) hello you (1) hibrid (1) hitel expressz (1) honda (1) iga (1) image váltás (1) imázs (1) im a mac (1) im a pc (1) influenzakommandó (1) inside adwords (1) insight (1) internet (4) iphone (2) kampány (1) karácsony (1) karaoke (1) kommunikáció (7) könyvtár (1) konzol (1) környezetvédelem (1) közösségi kommunikáció (2) közösségi közlemény (1) közösségi média (14) kreatív (1) laboratory ideas (1) let it shine (1) mac (1) made (1) márka (1) marketing (16) marketingkommunikáció (14) marketing interakció tervezés (1) matchbox (1) matrica (1) média (18) metál (1) mézes vilmos (1) microsoft (1) mobil (10) mobilmarketing (6) mobil marketing (3) mr t (1) mszp (1) mtv (1) nátha (1) népszavazás (1) netvibes (1) nhs (1) nivea (1) nordstrom (1) no thanx (1) ogilvy (1) online (15) online videó (4) on demand (1) óriásplakát (2) pc (2) philips (1) pioneer (1) pirate tv (1) platform (1) podcast (2) pos (1) pr (9) press release (1) prius (1) qr kód (1) recesszió (1) red bull (1) reform (1) reklám (38) reklámkonferencia (1) rosszfiú (1) sajtóközlemény (2) scam (1) smokefree (1) smr (1) snickers (1) social media (7) social media manager (2) social media release (1) social network (5) sofokleves (1) sör (1) southwest airline (1) szabadság (1) szakmai brekkek (1) szépség (1) sziget (2) szilvee (1) szőke (1) tcr (1) terminator (1) tömegkommunikáció (10) tömegmédia (1) törzsek (1) toyota (1) trysumer (1) tryvertising (1) tumblr (1) tv (2) twitter (9) t mobile (1) ügyfél (1) ügynökség (1) uk (2) upc (1) vállalat (2) válság (1) veeple (1) videó (5) video (1) videojáték (1) videomegosztó (1) vilmos (1) vírus (1) vlog (1) vlogging (1) vod (1) vodafone (1) vodcast (2) vodcasting (1) wave (1) web 2.0 (2) we buy any car (1) wom (1)

    Veeple - hirdetések videóba ágyazva

    2008.10.08. 05:07 Sofokles

    A videomegosztó oldalak üzemeltetése óriási költségeket emészt föl, egyelőre működő üzleti modell nélkül. A Google is küzd a YouTube-bal, de az AdWords bevezetésén túl ők sem nagyon jutottak (egyébként látott már valaki AdWords hirdetést YouTube-on, mert én nem igazán...). Különböző szolgáltatók próbálkoztak már pre-roll vagy post-roll alapon működő hirdetésekkel, amik gyakorlatilag olyanok, mintha a kívánt tartalom előtt vagy után levetítenének nekünk egy-egy reklámfilmet. Az utóbbi kettő gyakorlatilag az analóg tömegmédia működési mechanizmusának a ráerőltetése az egészen más elvek szerint működő online közegre. Értelemszerűen egyik sem túl kedvelt módszer.

    Sokkal nagyobb potenciál van hirdetési szempontból a videóba ágyazott hirdetésekben. Ezekből eddig is akadt néhány szolgáltatás (BizBigyó korábban bemutatott, azonban mindeddig egyik sem tudott igazán elterjedni. Most ismét itt egy újabb piaci szereplő, ami elég jól továbbfejlesztette az eddig is alkalmazott technikákat, és eléggé széleskörű beágyazási szolgáltatásokat tud nyújtani a hirdetőknek.

    A Veeple gyakorlatilag mindent tud, amit a korábbiak. Képes linkeket helyezni a videoképre az előbbieknél sokkal precízebben, lehet különböző ikonokat rakni a videónkra, ha kedvünk tartja, de megjeleníthetünk szövegbuborékokat is. Gyakorlatilag úgy feldíszíthetjük a videónkat, mint egy karácsonyfát, de ez ugye nem ajánlott. A lényeg a lehetőségek tárháza. És ha elkészítettük az egyszerű szerkesztőfelületen keresztül a kész anyagot, azt elmentve könnyedén linkelhetjük, de be is ágyazhatjuk akárhová. Így a reklámunk mozog együtt a videóval. A showroomban számos gyakorlati példát találhatunk arra, miként tudjuk kihasználni ezt az újfajta hirdetési lehetőséget. Az egyik legjobb szemléltető anyag egy híradós részletet tartalmaz az MSNBC-ről, ami az éppen aktuális egyesült államokbeli választásokról szól:

    A videó bal alsó sarkában található ikonnal az éppen nézett hírt érhetjük el az MSNBC oldalán szöveges formában, míg a jobb alsó emblémára kattintva az MSNBC választási oldalára jutunk. A műsorvezetőkön folyamatosan élő link van, ami a saját profiljukra repíti a nézőt, ha többre vagyunk kíváncsiak a híradósokról. A videó közepe felé megjelenő USA-t ábrázoló térképen az egyes sárgával jelölt államokra kattintva a legfrissebb közvéleménykutatási adatokat érhetjük el, míg a bal oldalon lévő Obama és McCain fotókra klikkelve a jelöltekről tudhatunk meg többet. Mindez persze opcionális, kattintani nem kötelező, de az információk mindvégig ott vannak beágyazva a videóba olyan módon, hogy az egyáltalán nem zavarja a nézőt. Úgy érzem, ez már egy elég jól használható szolgáltatás, kíváncsi vagyok, mikor fognak elterjedni a videóba ágyazott hirdetések.

    3 komment

    Címkék: média reklám videó online online videó veeple

    A bejegyzés trackback címe:

    https://sofokles.blog.hu/api/trackback/id/tr57701307

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Kon 2008.10.08. 09:36:02

    Nálunk is van példa rá a videók előtti reklámra pl.: zoom. hu. Egy kicsit agresszív is. Viszont nem sok olyan videó lejátszó van, amibe bele lehet tekerni, és onnan folytatná a betöltést. Általában csak a betöltött részen lehet lépkedni.

    Szerintem: Ahhoz hogy elterjedjenek a videós reklámok modernizálni kéne magát a lejátszókat is. Ha meg valami cég AdWords vagy Etarget szerű videós reklám beszúrást szeretne szét teríteni akkor, pedig egy elfogadott séma kell, ami mindegyik lejátszón fut. Vagy készíteni egy saját lejátszót és azt használnák a videós oldalak.
    Nekem az a véleményem, hogy ez üres terület, amit valami élelmes emberkék bejátszhatnak.

    Sofokles · http://sofokles.blog.hu 2008.10.08. 12:58:23

    A Zoom.hu egy médium saját médialejátszóval. Azok a videók csak a saját oldalaikon jelennek meg, nem ágyazhatóak be, tehát a videóba elhelyezett hirdetésem sem vándorol át máshová.

    Az összes többi videomegosztó videója pedig beágyazható akárhová, így ugye vannak szabványok, csak mindegyik más. Ezek nem elsősorban kereskedelmi céllal készültek, inkább közösségi funkciókat látnak el.

    A Veeple meg az ehhez hasonló szolgáltatások pedig megint egy harmadik megoldás, mert ezek gyakorlatilag videohostoló szolgáltatások, amiknek a videóit akárhová beágyazhatom. ezek pedig eleve kereskedelmi céllal készültek.

    Jelenleg rengetegféle szabvány meg modell van, de egyik sem vívta ki a monopóliumot hirdetési szempontból, úgyhogy hajrá, lehet versenyezni.

    Kon 2008.10.08. 18:24:08

    Igen a zoom.hu rossz példa volt mert csak a sajátjait nyomja.
    süti beállítások módosítása